Vrnjačka Banja

biser banjskog turizma Srbije

Locirana u centralnoj Srbiji na nadmorskoj visini od 217 m, smeštena između Zapadne Morave i planine Goč, na oko 200 km južno od Beograda. Vrnjačka banja ima veoma dugu tradiciju lečilišta. O lekovitosti vode u Vrnjačkoj Banji prvi put se može čuti u doba Rimljana, koji su na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u periodu od II do IV veka izgradili lečilište Aquae Orcinae, o čemu svedoče i arheološki nalazi u užem jezgru banje. Sa svojom dugom tradicijom pružanja turističke usluge, Vrnjačka Banja se pozicionirala visoko na listi najposećenijih turističkih destinacija Srbije. Svojim sadržajima i turističkom infrastrukturom se uklapa u model moderne turističke destinacije, namnjene svim strukturama gostiju. Važi za najuređeniju i najlepšu banju u Srbiji, a svakako je jedna od onih sa najdužom tradicijom.

VRNJAČKI PARK

Jedna od velikih prednosti Vrnjačke Banje je svakako u tome što ona poseduje preko 70 ha uređene parkovske površine. Prava oaza mira koja vam omogućava da uživate u prirodnom ambijentu. Bujna vegetacija, mnoštvo lipa, divlji kestenovi i platani, žbunasto rastinje i cveće, park ispunjavaju opojnim mirisima i hladovinom čineći ga uvek prijatnim za šetnju.

Centralni park uređen je u francuskom i engleskom stilu. Austrijski arhitekta Franc Vinter, tada zadužen za mnoge projekte u Vrnjačkoj Banji, napravio je 1893. godine nacrte novog parka. U okviru parka nalaze se i Rimski izvor, Muzički paviljon, brojne česme, kao i skulpture naših i stranih autora.

Vrnjački park proglašen je za spomik prirode i stavljen pod zaštitu države.

ZAMAK KULTURE

Na uzvišenju iznad Toplog izvora, nalazi se jedan od najstarijih I najreprezentativnijih objekata Vrnjačke Banje – letnjikovac generala Jovana Belimarkovića.

Zidan je krajem 19-og veka za namesnika tada maloletnog kralja Srbije Aleksandra Obrenovića, generala Jovana Belimarkovića. Ovaj velelepni zamak jedan je od banjskih zaštitnih znakova, i jedan od najstarijih, znajući da je od letnjikovca generala Belimarkovića, starija samo vrnjačka crkva.

U njemu se danas nalazi Zavicajni muzej koji je kompleksnog tipa i odnosi se na teritoriju Vrnjacke Banje i okoline, sa arheološkom, etnografskom, istorijskom, umetnickom zbirkom i prirodnjačkom.

MOST LJUBAVI

Najpoznatiji most u Vrnjačkoj Banji nalazi se tik uz glavno šetalište. Legeda kaže da su se pre sto godina tu zavoleli učiteljica Nada i oficir Relja.

Ali počinje Prvi svetski rat, Relja odlazi za Grčku i tamo upoznaje prelepu grkinju. U Banju se više nikad nije vratio, a Nada skrhana bolom kopni i umire mlada.

Na mostu na kome su se sastajali devojke počinju da kače katance na koje su upisivali svoja imena i imena verenika, kako bi svoju ljubav zaključale i kako ih ne bi stigla sudbina nesrećne učiteljice. Inspirisana ovom pričom Desanka Maksimović napisala je jednu od svojih najlepših pesama Molitva za ljubav.

TERMO-MINERALNI IZVORI

Vrnjačkoj Banji je priroda podarila izvore tople i hladne mineralne vode i na taj način je učinila našom najpoznatijom i najposećenijom banjom. Sedam izvora različitih mineralnih voda nalaze se na području banje. Četiri izvora se nalazi u centru Banje i svakodnevno se koriste.
Topla voda je najstariji i najpoznatiji izvor mineralne vode . Izvor sa najtoplijom vodom, temperature 36,5°C baš kao što je temperatura ljudskog tela tako da je prijatna za korišćenje. Minerološki sastav, PH vrednost i temepratura indikuju ovu vodu da se može koristiti kao pomoćno terapijsko sredstvo u terapiji rzličitih oboljenja. Pored izvora Topla voda nalazi se i termalno kupatilo i Rimski izvor sagrađeni na ostacima starog rimskog kupatila.
Izvor Jezero – smešten je između dva izvora hladne vode, Snežnika i Slatine, pored malog jezera. Voda je zemnoalkalna ugljeno kisela hipoterma temperature 27°C. Na njemu je prva česma sagrađena tek 1978. a u današnjem obliku postoji od 1989.godine.
Snežnik je izvor hladne vode, temperature 17°C i nalazi se na kraju banjskog šetališta. Voda sa ovog izvora koristi se od 1916.godine.
Slatina je kao i Snežnik, izvor hladne mineralne vode, temperature 14°C nalazi se sa desne strane banjskog šetališta i kaptiran je 1923.godine.
Pored prethodna četiri centralna izvora u Vrnjačkoj Banji postoje i izvori Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo.

MUZIČKO I KULTURNO LETO

Vrnjačka Banja je već godinama domaćin brojnih kulturnih i zabavnih manifestacija, a najpoznatije su Vrnjački karneval, Love Fest i Vrnjačke kulturne svečanosti koje traju 100 letnjih dana, a čine je vrhunski programi iz oblasti književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzičkog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije, i to:

  • Međunarodni festival klasične muzike,
  • Književno leto,
  • Pozorišni dani srpskog teatra,
  • Festival likovnog stvaralaštva,
  • Festival filmskog scenarija

Vrnjačka Banja početkom avgusta postaje evropski muzički centar. Love Fest kao najpoznatija muzička manifestacija posvećena je modernoj elektronskoj muzici i sa svakom godinom privlači sve veći broj ljubitelja muzike. Tada Banja odiše jednom drugačijom atmosferom, mladim duhom i dobrim raspoloženjem. Dobra muzika, druženje i bogat sadržaj koji nudi ovaj festival doprinose da on raste iz godine u godinu.

IZLETI

Veliki broj izuzetno intersantnih lokacija u okolini Vrnjačke Banje, pruža Vam mogućnost da uživate u lepoti brojnih manastira, kulturno-istorijskih spomenika, planinskih izletišta, magičnih reka i prelepih vinograda.

 1.  Planina Goč

U neposrednoj blizini Vrnjačke banje nalazi se planina Goč, jedna od najomiljenijih izletničkih destinacija. U zimsko doba, ljubitelji skijanja i zimskih sportova svakako će uživati. Tokom prolećnih i letnjih meseci, ova planina je posebno atraktivna zbog prelepih planinskih staza za pešačenje ili biciklizam. U blizini se nalazi jezero Selište , staza zdravlja, brojni ribnjaci i seoska gazdinstva.

 2. Verski turizam

Imajući u vidu da se Vrnjačka banja nalazi na teritoriji stare Raške, prve srpske države, kolevki Nemanjića, njeno okruženje je bogato mnogim kulturno istorijskim spomenicima i nekim od najlepšim srpskim manastirima. Neki od njih su:
– manastir Žiča (zadužbina Nemanjića, smeštena u blizini Kraljeva, izgrađena 1210. godine),
– Gradac (na oko 25 kilometara od Raške, manastir je zadužbina kraljice Jelene Anžujske, podignut 1272. godine),
– manastir Ljubostinja (na oko 10 kilometara od Vrnjačke banje, građen je u periodu od 1388. do 1405. godine),
– manastir Studenica (zadužbina Stefana Nemanje se nalazi u blizini Kraljeva; manastir je sagrađen 1196. godine),
– manastir Sopoćani ( srednjevekovni manastir je izgradio srpski kralj Stefan Uroš I kao svoju zadužbinu)…

 3. Vinski turizam

Vinarija Grabak smeštena je na sunčanom bregu Vrnjačke Banje svega 800m od centra. Kompleks vinarije je na površini od dva hektara gde se nalazi i vinograd sa 2.400 čokota vinove loze sorti Prokupac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tamjanika, Sauvignon Blanc i Rizlinga. U kompleksu se nalazi i šumarak grabove šume po kome je i vinarija dobila naziv, restoran i bazen.

Iz Vrnjačke Banje se možete zaputiti i u obilazak župskog vinogorja jedne od najstarijih i najznačajnijih vinogradarskih lokacija u Srbiji. Župa ili srpska Šampanja, kako ju je 1904. godine krstio francuski konzul Deko, smeštena je u kotlini okruženoj moćnim planinama Kopaonik, Željin, Goč i Jastrebac. Poznavaoci vina i vinogradarstva više su puta upoređivali klimu župe i klimu slavne francuske oblasti Bordo, navodeći da su klimatski uslovi identični.

 4. Adrenalinski turizam

Ljubitelji prirode i adrenalnia u Vrnjačkoj Banji mogu naći zabavu i rekreaciju iz svojih snova. Alpinizam, sportsko penjanje, rafting, paraglajding i mnogo više od toga očekuje Vas u Vrnjačkoj Banji, koja će sa Vama podeliti svoju divlju i razuzdanu stranu i upoznati Vas sa snagom prirode.
Turistička organizacija Vrnjačke Banje i klub ekstremnih sportova Faith, su zajedničkim naporima uspeli da osmisle interesantan, povoljan i jedinstven skup, esktremnih sportova na jednom mestu.